Hedmark

Hedmark fylkesbibliotek er et utviklings- og kompetansesenter for 22 kommunale og 14  fylkeskommunale bibliotek i Hedmark. Fylkesbiblioteket er en del av enheten Kultur, bibliotek og kompetanse og har 6,5 årsverk. Det overordnede målet til fylkesbiblioteket er å koordinere og iverksette kompetansehevende tiltak og stimulere til utviklingsarbeid som gir bedre bibliotektjenester til alle som bor i fylket. Satsingsområder er litteraturformidling, bruk av nye medier og økt samarbeid. 

Det kompetente regionbibliotek - hva er det - presentasjon Hedmark:





Litt om utviklingen ved bibliotek i Hedmark

Fjernlånsutviklingen


Diagrammet viser utviklingen av fjernlån i Hedmark fra 2005-2010. 
Tallene for 2006 var utilgjengelige og vises derfor  ikke i diagrammet. 
















Se mer fullstendig oversikt her.

Utlånsutviklingen:
Diagrammet viser utlånsutviklingen i Hedmark fra 2005-2010.
Det er ikke tall for utlån fordelt på barn og voksne 
i 2005, derfor 0 der.
















Se mer fullstendig oversikt her.

Til prosjektsamling i Trondheim i november 2012 fikk fylkesbibliotekene i hjemmelekse å vurdere prosjektets ut fra eget ståsted. Presentasjon fra Hedmark:



Gevinstrealisering i prosjektet kompetente regionbibliotek


Tiltak

-          Kompetanseplanverk og –arbeid
o   Egen kompetanseutvikling
o   Ny kartlegging i samarbeid med de andre fylkesbibliotekene, tenke samla! Kan vi lage kurspakker ut fra samla kartlegging?
o   Formidling viktig fokusområde
-          Statistikk og strategisk planlegging
o   Egen kompetanseutvikling, se på og bruke ulike innfallsvinkler (Hedmarks statistikkgruppe, Opplands kursing, MR sin kursing?). Kan vi lage kurspakker ut fra utførte aktiviteter?
-          Hospitering. For Hedmark sin del ser vi at vi fortsatt har mye å lære ift til f eks praktisk prosjektstyring. Vi ser dette området som realiserbart utenom prosjektet.
-          Regional bibliotekkonferanse er viktig for nettverk, samarbeid og kunnskap om bibliotek i Midt—Norge og Hedmark ser det som svært viktig å videreføre denne.
Tiltakene er satt opp med utgangspunkt i det Hedmark ser som viktigst for sitt arbeid og ut fra de ressurser som vi mener er tilgjengelige i arbeidet vårt. Vi ser at spissing av noen områder er nødvendig i balansering av oppgaveporteføljen.
For Hedmark er en organisering som beskrevet under en hensiktsmessig modell for å dra nytte av andres og egen kompetanse og å dra inn flere aktivt fra hvert fylkesbibliotek. Samarbeid innenfor de vanlige arbeidsoppgavene framfor egne større prosjekt. Jmfr. Odd Sletten og måten å jobbe på. 2-3 i faglige nettverksgrupper. (Ala nettverk for studier for bibliotekarer i vgs.) Resulterer i kurs/studier/konferanser som tilbys alle i femfylkersregionen.
Vi ser viktigheten av at det dannes møtepunkter hvor flere enn fylkesbiblioteksjefen er med. Hvor det er faglige innslag ala det vi har hatt i prosjektet og faglige møter på ulike områder ut fra hvem som deltar.
Se på profilering av nettverket vårt videre. Er vi bibliotekene i Midt-Norge?! Hedmark ønsker en konkretisering av bruk av bloggen. Forslag til endring av blogg og arbeidet på den:
1.       Endre navnet på bloggen til «Fylkesbibliotekene i Midt-Norge» el.l.
2.       Legge prosjektets innhold som en del av bloggen
3.       Opprette egne fagområder vi samarbeider om, f eks statistikk, konferanse o.l.
a.       Egne nettverk og ansatte med ansvar for de ulike områdene
b.      Strategi for synliggjøring/diskusjon på bloggen (alt behøver f eks ikke legges ut åpent, noe kan også være interne arbeidsflater).
c.       Strategi ift hvordan vi bruker bloggen overfor våre målgrupper.

Videre forprosjekt/prosjekt

For Hedmark sin del, ser vi det som mer hensiktsmessig med en organisering som beskrevet ovenfor, enn en videre prosjektorganisering.

Eventuell bruk av resterende prosjektmidler ift kompetanseheving/realisering i prosjektet

1.       Sette opp et forslag til hospitering og formål med hospitering og dekke reise/opphold innefor prosjektbudsjett
2.       Realisere en felles kompetansekartlegging. Bruke midler (kjøpes fri) for at en er koordinator for et slikt arbeid. En koordinator kan være ekstern og trekke på ressurser i hvert fylkesbibliotek i arbeidet.  Det må klargjøres hvor mange månedsverk (40 000,- er kanskje 1 månedsverk?)
a.       Lage en felles kartlegging
b.      Strategi for innhenting av data og analyse
c.       Strategi for planarbeid og bruk (felles og ved hvert enkelt fylkesbibliotek).
3.       Realisere foreslåtte endringer av blogg og arbeid på den. Bruke midler (kjøpes fri) for at en er koordinator for et slikt arbeid. En koordinator kan være ekstern og trekke på ressurser i hvert fylkesbibliotek i arbeidet.  Det må klargjøres hvor mange månedsverk (40 000,- er kanskje 1 månedsverk?)
1.       Endre navnet på bloggen til «Fylkesbibliotekene i Midt-Norge» el.l.
2.       Legge prosjektets innhold som en del av bloggen
3.       Opprette egne fagområder vi samarbeider om, f eks statistikk, konferanse o.l.
a.       Egne nettverk og ansatte med ansvar for de ulike områdene
b.      Strategi for synliggjøring/diskusjon på bloggen (alt behøver f eks ikke legges ut åpent, noe kan også være interne arbeidsflater).
c.       Strategi ift hvordan vi bruker bloggen overfor våre målgrupper.
4.       Få til et faktisk kursopplegg på et av innspilte tiltaksområder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar